|
|
Lån  


 
Annonce:


Gode råd ved køb og brug af brændeovn
Der findes overordnet set to typer varme, strålevarme og konvektionsvarme.

Strålevarme oplever du i umiddelbar nærhed af en ovn, der kun består af èt lag metal, eller hvis du står foran glasset på ovnen. Varmen fordeles ved, at hvert enkelt luftmolekyle "skubber" til det næste, og sætter det i lidt højere svingninger, dette opfatter vi som varme.

Konvektionsvarme opstår, når der er to lag metal med et luftlag imellem udenom brændkammeret, altså selve brændkammerets vægge og herudover en konvektionskappe. Den luft, der står i mellemrummet bliver opvarmet, når man fyrer i brændeovnen. Varm luft er lettere end kold luft, og stiger derfor op, hvorved en cirkulation af den varme luft finder sted i lokalet. Dette er konvektion. En konvektionsovn har meget lettere ved at fordele varmen i det rum den står, samt i tilstødende rum, hvorfor der efterhånden heller ikke sælges strålevarmeovne i nævneværdig grad.

Vil man have mest mulig gavn af brændeovnen bør den placeres centralt i huset, herved kan varmen bedre fordele sig og bruges til at opvarme hele huset. Et andet krav til placeringen er, at rummet får tilført tilstrækkelig med frisk luft. En brændeovn forbruger nemlig en stor mængde ilt. Hvis den ikke før tilført nok ilt, så vil man opleve problemer med at få ordentlig forbrænding.

De fleste nye ovne er forsynet med en friskluft-studs der gør, at man ved hjælp af rør kan tilføre udeluft direkte ind til forbrændingen. Dette kan være nødvendigt i nybyggede huse, der jo skal være tryktætte.

Mærkning
Brændeovne skal i dag CE-mærkes samt opfylde kravene i den Danske "Brændeovnsbekendtgørelsen", begge dele er obligatorisk.

Hvis man vælger en Svanemærket ovn er kravet til f.eks. partikelemissionen det halve af det obligatoriske krav.

Ydelse
Køb ikke en ovn med for stor ydelse. Ovnens effekt skal passe til behovet. Brændeovnens størrelse (varmeydelse) angives i kilowatt (kW). Skal ovnen bruges som supplering til den normale opvarmning, bør den mindste brændeovn købes.

Er brændeovnen hovedopvarmningskilde, kan følgende tommelfingerregel anvendes:

Husets isoleringsgrad. Opvarmning pr. 1 kW (effekt)

Godt isoleret 30 m2

Middel isoleret 20 m2

Dårligt isoleret 10 m2

Det vil sige, hvis brændeovnen skal opvarme et køkken-alrum og en stue på i alt 100 m2 i et middel isoleret hus, SÅ skal der vælges en brændeovn med en effekt på 5 kW.

Effekten på selv de mindste ovne vil en stor del af året være for stor. En mindre ydelse opnås bedst ved påfyring af en mindre brændemængde.

Rensning
Rensning. Det er er fordel, hvis røgvendeplader nemt kan fjernes med henblik på rensning efter fejning af skorsten og røgrør. En rysterist letter fjernelsen af asken, og typisk vil støvbelastningen her også være mindre.

Optænding
Tænd op med pindebrænde, optændingsblokke eller lidt avispapir, så ilden hurtigt kan få godt fat.

Sørg for at der kommer rigeligt med luft ind gennem ventil eller spjæld, når du tænder op. For lidt luft giver mange sundhedsskadelige partikler i røgen. Skru først ned for luften, når flammerne bliver blålige.

Røgen, der kommer op af din skorsten, skal være næsten usynlig. Hvis der er for meget røg, og det lugter grimt, gør du sandsynligvis noget forkert.

Skorstenen er brændeovnens ”motor”. Det er skorstenen, der sikrer, at der suges luft nok ind i brændeovnen, så ilden brænder rent. Skorstenen skal være tilstrækkelig høj, den skal være godt isoleret, så røgen ikke nedkøles og den må ikke være utæt.

Fyr lidt ad gangen. Ilden skal have fat i brændet, så temperaturen hurtig bliver høj. Hver gang du lægger brænde ind, skal du åbne spjæld eller ventil for luft til de mørkegule flammer er blevet blå.

Vælg den rigtige skorstent
Det er vigtigt, at skorstenen passer til brændeovnen. Hvis skorsten og brændeovn ikke passer sammen, kan det give problemer ved optænding, røg i stuen og dårlig forbrænding. Årsagen er ofte, at skorstenen ikke er høj nok, at den har for mange 90 graders bøjninger, samt at den er for dårligt isoleret.

Brænde
Brug rent og tørt træ. Vådt træ brænder dårligt, og giver dårlig varme og meget røg. Brænde skal normalt lagres tørt og i kløvet tilstand mindst 1-2 år før brug, hvilket betyder, at vandindholdet er under de anbefalede 20%. Brændestykkernes længde skal helst være 5-10 cm mindre end brændkammeret, og de skal kløves til en diameter/kantmål på ca. 10 cm. Tjek om brændet er tørt ved at banke to stykker brænde mod hinanden. Giver det en mørk "hul" lyd er brændet for vådt til at anvendes i brændeovn eller pejs. Er lyden derimod klar, skarp og næsten "sprød", er brændet klar til fyring.

Anvend maksimalt 2-3 stykker træ pr. påfyring og sørg for, at der umiddelbart efter påfyringen etableres flammer.

Det er meget forurenende og forbudt, at afbrænde trykimpregneret træ, spånplader, husholdningsaffald såsom mælkekartoner, plastposer, gavepapir osv. i en brændeovn.

Fyr aldrig med affald som f.eks. reklamer, magasiner, mælkekartoner, pap eller træ, som er malet eller behandlet.

Hensyn
Ved at fyre ordentligt undgår man, at røgen generer naboerne.

En brændeovn forurener mindst, når ovnen er af god kvalitet og samtidig bliver brugt og vedligeholdt rigtigt. Lave skorstene er ofte årsag til forurening fra brændeovne. Så sørg for at have en godt isoleret skorsten i en god højde over taget.

Overvej om du bør investere i en ny og mere miljøvenlig ovn. I dag findes mere end 100 modeller af svanemærkede brændeovne og et træpillefyr.









Kategorier på sider:

Pejs Gode rd ved kb og brug af brndeovn Whirlpool ovne Pyrolyse Hjovn Ovne diverse Kkken ting Bilggerovn Zanussi ovne Voss ovne Kakkelovn Kakkelovne Rengring af ovne Nyt kkken AEG ovne Kkkenmaskiner Indbygningsovne Gode rd om mikroblgeovne Sdan virker en mikroblgeovn Kkkenudstyr Siemens ovne Sdan spare i energi med ovnen Mikroblgeovne Gode rd nr du skal kbe el ovn Smeg ovne Brndeovne Gorenje ovne Bosch ovne Pyrolyse ovne Miele ovne


 Du er her: Ovn - Netannoncer Ovn -  
 
Â